fördjupning i svenskan

har pluggat som fan idag. vi håller på med en fördjupning på svenskan och fick välja ett valfritt ämne, jag valde cancer och är nu klar.. hahah inte för att vara geek elr nått men det ska lämnas in om 2-3 veckor typ. haha här smörar vi :)(Y)

CANCER!

·         Hur bildas cancer i kroppen?

·         Vilka är de vanligaste sorterna och hur många finns det?

·         Hur många i Sverige får cancer och hur många dör av det?

·         Vad är skillnad på en godartad och elakartat?

·         Vad är osaken till dödsfall?

·         Vilka är de vanligaste behandlingarna?

·         Övrig fakta.

 

 Hur bildas cancer i kroppen?

Cancer är något som drabbar kroppens celler. Cellerna förstör den omgivnande vävnaden. Det kan uppstå ett fel i genernas DNA. Alla celler vi har i kroppen delar på sig hela tiden för att skapa fler. Men om cellerna inte skulle dela på sig är de skadade. Istället för att dela på sig skapar dom cancerceller som växer okontrollerat i kroppen. Efter ett tag bildas det en klump, klumpen kallas tumör.

 

 Vilka är de vanligaste sorterna och hur många finns det?

Det finns hur många olika sorter som helst och dom är olika vanliga på olika ställen i världen. Det finns ungefär 200 olika cancersorter. I nordeuropa och USA är det vanligast med hudcancer, prostatacancer, lungcancer och bröstcancer. I Sverige är det vanligast med prostatacancer och bröstcancer. I Japan och Kina är det vanligare med magsäckscancer och där är prostata och bröstcancer ganska ovanligt. Det beror på deras matvanor, miljövanor och medellivslängd.

 

 Hur många i Sverige får cancer och hur många dör av det?

I sverige upptäcks ungefär 50 000 nya cancerfall varje år. Nästan 10 000 av alla fall är prostatacancer och 7000 är bröstcancer. Ca 20 000 i sverige dör om året. Cancer är den näst vanligaste sjukdomen i Sverige och resten av västvärlden efter hjärt-och-lung sjukdomar.

 

 Vad är skillnaden mellan en godartat och en elakartad?

En godartat tumör är helt ofarlig. Det är som en bråskknöl ungefär. Det går att operera bort om den gör ont eller något annat men är inte farligt att ha kvar.

En elakartad tumör kan sprida sig genom blodsystem och lymfsystem(en del av imunsystemet) och består av kärl och körtlar som finns i hela kroppen. Då kan den påverka andra organ i kroppen.

 

Vad är orsaken till dödsfall?

Om cancern är elakartad och har hunnit utveckla metastater (sprida) som tagit sig till andra organ i kroppen genom blod eller lymfsystemet kan den vara välldigt svår att få bort. Cancercellerna kanske inte har hunnit bilda knölar än och då kan de vara välldigt svårt eftersom att de finns på fler ställen i kroppen.

 
Vilka är det vanligaste behandlingarna?

Det är välldigt olika beroende på hur stor den är och vart den sitter. Många fall kan lösa sig med operation men vanligaste behandlingarna är strålbehanling, antihormonell behandling och kemoterapi(cellgiftbehandligar).

 
Övrig fakta.

Endast en procent av alla cancerdiagnoser är på personer som är under 25. Ännu mindre del hos människor under 15 här i Sverige.

Var tredje person i Sverige drabbas någon gång under sitt liv av cancer.

5-10% av alla cancerformer är ärftlig eftersom att det blir ett fel i arvsmassan och DNAt.

Det finns vissa ämnen som kan påverka och bidra till cancer.

·         Bensen

·         Formaldehyd

·         Asbest

·         Hydrazin

·         Aflatoxin

·         Akrylamid

·         Tallium

·         Plutonium

·         Radon

Cancer kan också få ett bidrag om man röker t.ex.

Källor

·         www.cancer.nu 12/1-10

·         www.vadguiden.se/sjukdomar 13/1-10

·         http://sv.wikipedia.org/wiki/Cancer 13/1-10

haha visst är jag bra :D


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0